combi fires up when cold water tap used!!!


Postby joseph76 » Fri Aug 08, 2008 5:59 pm

Hi, my combi bioler (vailiant ectec plus)sometimes makes a noise when i used the COLD tap. the its sounds like its firing up??? ie the same noise as when the hot water tap is opened up.

any ideas

in advance thanks
joseph76
Posts: 3
Joined: Fri Aug 08, 2008 5:53 pm

Sponsor

Simply Build It

Postby htg engineer » Sat Aug 09, 2008 7:31 pm

Sometimes just the flow of water through the cold water pipes is enough to push the diaphragm and operate the microswitch.

Will the flow of water pass the boiler before getting to the cold tap you're talking about

htg
htg engineer
Posts: 3193
Joined: Tue May 22, 2007 5:22 pm


Postby Steve the gas » Sun Aug 10, 2008 3:39 am

Hi Joseph,

Can you confirm that it does fire up? :shock:

Steve
Steve the gas
Posts: 780
Joined: Sun May 04, 2008 7:07 am


Postby htg engineer » Mon Aug 11, 2008 3:31 pm

Also some mixer taps and even washing machines can cause this problem, if the cold water is travelling back up the hot pipe.

Can be solved by fitting NRV's.


htg
htg engineer
Posts: 3193
Joined: Tue May 22, 2007 5:22 pm


Postby joseph76 » Tue Aug 12, 2008 8:42 pm

[quote="Steve the gas"]Hi Joseph,

Can you confirm that it does fire up? :shock:

Steve[/quote]

Hi Steve,

I have downloaded the boiler instructions. it looks like it's just the pump which is operating, as this symbol lights up after operating the cold water supply. the gas light only comes on when opening up a hot water tap. so sorry i was mistaking the pump sound for the boiler firing up... doh! i take it this is normal for the pump to operate after using cold water????
joseph76
Posts: 3
Joined: Fri Aug 08, 2008 5:53 pm


Postby joseph76 » Tue Aug 12, 2008 8:46 pm

[quote="Steve the gas"]Hi Joseph,

Can you confirm that it does fire up? :shock:

Steve[/quote]

Hi Steve,

I have downloaded the boiler instructions. it looks like it's just the pump which is operating, as this symbol lights up after operating the cold water supply. the gas light only comes on when opening up a hot water tap. so sorry i was mistaking the pump sound for the boiler firing up... doh! i take it this is normal for the pump to operate after using cold water????
joseph76
Posts: 3
Joined: Fri Aug 08, 2008 5:53 pm


Display posts from previous
Sort by
Order by


 


  • Related Topics