Electric Shower Not working


Postby Stillia » Thu Jul 03, 2008 6:43 am

I wondered if someone can help me with my parents shower...They have a Mira 8.5Kw shower & its around 4-5 years old, just recently its stopped working. Pressing the on-off button does'nt do anything at all, there's no water coming through or anything.
The neon light on the pull cord isolator switch has not worked for a while, so i'm wondering if the whole switch is broken.
I have used my testers on the shower connections & nothing came through. I then checked the isolator switch & one side there was power, but on the other side there was'nt.
I then checked the fuse board & the showers on it's own with an old style 30amp fuse (red dot) & looked at the cable, but can't tell whether its 6 or 10mm (although its white??). There seems to be power coming through the supply, so everything looks to be ok there. Should I just try buying a new 45amp shower switch or do you think the shower be broken???

Thanks.
Stillia
Posts: 14
Joined: Mon Dec 10, 2007 5:31 pm

Sponsor

Simply Build It

Postby ericmark » Thu Jul 03, 2008 12:00 pm

Some items seem wrong 4-5 year old and feed from old style 30 amp fuse. No mention of a RCD! Is that the isolator you refer to?
As to cable size and colour again vast difference between 6mm² PVC and 10mm² XLPE/LSZH Low Smoke cable.
Old PVC was white and new XLPE is white so colour does not tell us much.
It looks like a switch problem, that is if it is a switch and not an RCD, but with so many unknowns, I would not recommend anything.
You must realise that electrics in bathrooms can be lethal and I am loathed to give advice where mistakes are so irreversible, so would recommend playing safe and getting someone in to look at it.
When I checked my parents system I found allsorts wrong like no earth to house and the problem with DIY is these types of fault are not found.
Yours Eric
ericmark


Display posts from previous
Sort by
Order by


 


  • Related Topics