Upstairs lights not working!

Postby eazyone » Tue Apr 17, 2007 11:54 am

I am working on the upstairs lighting in my newly bought but very old house. The ground lights all work and I somehow managed to get all the upstairs lights working. But once I had put the lid on the ceiling rose (which was a very tight fit) for one of the light a bang was heard and all the lights went off. I checked the fuse, but that’s fine.

The thing is as I mentioned earlier the house is very old and it has an old power box switch which controls only the lighting instead of a conventional consumer unit. A wire comes out the power box and then splits into 2 separate cables, one for the ground floor and the other for upstairs.

I have tried everything but the lights are not working. The fuse had not been blown and the connections are all correct. What can be the problem?

Please help!
Rank: Labourer
Progress to next rank:
Posts: 2
Joined: Wed Apr 11, 2007 10:57 am


Simply Build It

Postby sparx » Tue Apr 17, 2007 5:51 pm

the most likely thing is when you screwed cover on rose it pressed incoming live against earth term and blew the wire apart! look for black mark in rose...
Rank: Project Manager
Posts: 2166
Joined: Wed Mar 21, 2007 8:33 pm
Location: The fifth continent.

Display posts from previous
Sort by
Order by

  • DIY How to Project Guides

  • DIY how to tutorial projects and guides - Did you know we have a DIY Projects section? Well, if no, then we certainly do! Within this area of our site have literally hundreds of how-to guides and tutorials that cover a huge range of home improvement tasks. Each page also comes with pictures and a video to make completing those jobs even easier!


  • Related Topics