Central heating stops working after 5-10 minutes (w/ images)

Postby andychan2007 » Mon Nov 22, 2010 8:32 am

I've been toying with my central heating for over a week but I've no idea what's wrong with it. Before calling a professional, I really would like to learn a bit or give it a try fixing it!

The heating works for 5 to 10 minutes, the radiators seems to start warming up and there are pipes that gets hot. But after that, it starts to cool down even if I cannot really hear any difference in noise from the pump or from the system.

I've been toying with a couple of valves and I did it without checking their original position too so, I am a bit lost here -- especially what they were supposed to do.

Here are some images of the area I've been toying with:


Valves and the actuator?:


Some pipes going up, left one gets hot when the central heating works and cold when it stops working:
Rank: Labourer
Progress to next rank:
Posts: 1
Joined: Mon Nov 22, 2010 8:08 am


Simply Build It

Postby htg engineer » Mon Nov 22, 2010 8:31 pm

Firstly there's a cover missing from the actuator - dangerous if you have kids.

What is the room thermostat set to ? seems like either the room stat is set too low or is faulty - or faulty actuator.

htg engineer
Rank: Project Manager
Posts: 3224
Joined: Tue May 22, 2007 5:22 pm

Display posts from previous
Sort by
Order by

  • DIY How to Project Guides

  • DIY how to tutorial projects and guides - Did you know we have a DIY Projects section? Well, if no, then we certainly do! Within this area of our site have literally hundreds of how-to guides and tutorials that cover a huge range of home improvement tasks. Each page also comes with pictures and a video to make completing those jobs even easier!


  • Related Topics