Connstant squeaking noise coming from the pump.


Postby Spanner » Mon Dec 24, 2007 12:28 pm

Hi, I have a rather irritating squeaking noise coming from the pump in the airing cupboard. It only seems to squeak when it is on the lowest setting and has only recently begun to happen. If I turn the pump up temporarily, then turn it back to it's original setting the noise disappears for a short period of time. The pump is only about 2 years old if that.
Spanner
Rank: Apprentice
Progress to next rank:
78.9%
Posts: 20
Joined: Sun Oct 28, 2007 7:53 pm

Sponsor

Simply Build It

Postby roger196 » Mon Dec 24, 2007 3:58 pm

First make sure there is no air trapped in the pump by bleeding it. ( slightly unscrew large screw in centre).
The pump must be installed with the shaft horizontal. If this is not done, uneven wear on the bearings occur which lead to screeching. If this is the case, get the installer back to replace the pump.
Look at wilo.uk and search on gold50 for installation details.
Another possible cause is grot in the system caused by failing to flush and adding inhibitor.
roger196
Rank: Ganger
Progress to next rank:
22.7%
Posts: 84
Joined: Mon Nov 05, 2007 7:51 pm

Postby htg engineer » Mon Dec 24, 2007 8:17 pm

if it works ok on the higher setting then leave it there - it wont do any harm.
htg engineer
Rank: Project Manager
Posts: 3224
Joined: Tue May 22, 2007 5:22 pm

Display posts from previous
Sort by
Order by



  • DIY How to Project Guides

  • DIY how to tutorial projects and guides - Did you know we have a DIY Projects section? Well, if no, then we certainly do! Within this area of our site have literally hundreds of how-to guides and tutorials that cover a huge range of home improvement tasks. Each page also comes with pictures and a video to make completing those jobs even easier!



 


  • Related Topics